- Drones

De laatste jaren is er een grote opmars van drones: op afstand bestuurde luchtvaartuigen. Deze drones delen het luchtruim met andere vliegtuigen en helikopters. Om botsingen te voorkomen, moet de bestuurder van een drone zich aan regels houden. Zo mag de drone niet boven mensen vliegen. Ook moet hij ver uit de buurt blijven van andere luchtvaartuigen en luchthavens.

Per 31 december 2020 veranderen de regels en gelden EU regels voor drones in Nederland. Zie ook de daarover verschenen publicatie van de rijksoverheid.

In deze publicatie worden o.a. behandeld:

 Waar mag ik wel en niet vliegen?

In verband met de veiligheid, mag u uw drone niet overal laten vliegen.

U moet op veilige afstand van mensen en gebouwen vliegen.

  • U mag niet hoger vliegen dan 120 meter boven de grond of het water.
  • U moet uw drone altijd in het zicht houden.
  • U mag alleen met uw drone vliegen als er geen andere luchtvaartuigen in de buurt zijn.
  • U mag niet binnen een straal van 3 kilometer rondom een vliegtuigveld vliegen waar geen plaatselijke luchtverkeersleiding is.
  • U mag niet vliegen rond de vliegvelden Schiphol, Groningen, Rotterdam, Maastricht, Leeuwarden, Deelen, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen, De Peel, Woensdrecht, Kleine-Brogel, Den Helder, Niederrhein. Dit zijn door de luchtverkeersleiding gecontroleerde luchtruimen (de CTR’s – controlezones). Waar u wel en niet mag vliegen met uw drone, kunt u onder andere controleren met de GoDrone-app van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

 Filmen en foto’s maken met een drone

U mag voor privégebruik luchtopnamen maken met uw drone. Dit valt onder recreatief gebruik. Wel moet u zich houden aan de privacywetgeving als u video’s en/of foto’s maakt.